Beveronderzoek met drone
Een drone met warmtebeeldcamera als gereedschap voor ecologisch onderzoek.
Ecologische monitoring in Arnhem
Ieder jaar monitoren wij in de Arnhemse stad en in de omgeving daaromheen, een aantal soortengroepen. Er zijn 14 verschillende deelgebieden waar het onderzoek wordt uitgevoerd, variërend van woonwijken, parken, natuurgebieden tot uiterwaarden en bosgebieden. Eén van die gebieden is Meinerswijk-Ooibos. Daar monitoren we bevers, watervogels, insecten en vleermuizen. We inventariseren welke dieren voorkomen en in welke aantallen. Deze inventarisering moet je zien als een nul-meting. De komende jaren wil de gemeente Arnhem maatregelen nemen om de biodiversiteit in dit gebied te vergroten. Over 4 jaar kan dankzij deze nul-meting gezien worden of de maatregelen effect hebben gehad.
Zoeken naar beverburchten met ecoloog en drone-piloot
Het gezelschap dat op deze frisse voorjaarsdag het Meinderswijk-Ooibos in trok was bijzonder: een ecoloog, twee dronepiloten en de medewerker communicatie, dankzij wie je nu dit stukje leest. Meinerswijk is een natuurgebied dat aan een grote weg ligt. De parkeerplaats zit een klein stukje verderop want auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen hebben geen toegang tot dit gebied. Nadat we over het wildrooster waren heen geglibberd, konden wij genieten van de mooie natuur die het landschap van Meinerswijk te bieden heeft. Aan de linkerkant was al gelijk een kudde Konikpaarden te bewonderen en aan de rechterkant liepen een stel Gallowayrunderen te grazen.
Onze opdracht voor die dag was heel duidelijk: ontdek of er hier beverburchten zijn. En stiekem hoop je natuurlijk dat je het dier zelf in levende lijve tegenkomt. Al snel werd er besloten om aan de rechterkant off-road in de blubber te stappen richting de grote plas. Op zoek naar de bevers, of op zijn minst naar beversporen. De sporen die we al gelijk zagen waren van de Gallowayrunderen. Niet alleen hoefsporen die afgedrukt stonden in de modder, maar ook een boom waaraan te zien was dat zij hier graag hun koppie aan schuren. Eenmaal bij de plas aangekomen, waren er veel eenden en ganzen te zien maar dat was niet het enige… Met snelle vaart vloog er namelijk een blauw oranje ijsvogel boven ons hoofd! Helaas vloog die te snel om er nog een plaatje van te schieten.
Beverburchten zoeken met drone
Nog geen beversporen en we zochten verder. Misschien ontdekken we een beverburcht. Beverburchten zijn grote constructies die bevers bouwen in het water. Ze bestaan uit takken, modder en stenen. De toegang van de burcht zit onder water. Deze ‘geheime’ ingang biedt bescherming en maakt de burcht een veilige plek voor bevers om te wonen, te rusten en hun jongen groot te brengen.
Drone en technologie
Door de inzet van drones kunnen wij onze onderzoeken snel en nauwkeurig doen. Naast ecologie hebben wij nog veel meer expertises waarbij wij onderzoek met de drone doen.
Inzet van drone met warmtebeeldcamera
Zo op het oog vonden we geen beversporen. Tijd om ons geheime wapen in te zetten: de drone.Het landingsplatform voor de drone werd uitgeklapt en geplaatst op het gras. We konden de lucht in! De drone piloten keken op hun scherm mee met wat de speciale infrarood camera aan de drone van bovenaf allemaal kon zien. De ecoloog keek ondertussen met zijn verrekijker of er sporen te vinden waren van de bevers. Al snel waren er afgeknaagde takken gespot. Dat betekent dat we warm zaten: bevers in de buurt! Met de infrarood camera van de drone, kun je zien welke plekken warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Hoe donkerder de vlek op het beeld hoe warmer. Ganzen verschenen als donkere stipjes op ons beeld. Zo zagen we veel ganzen maar helaas nog geen bevers. Terug naar de auto’s en nog een stukje verder rijden dan maar!
Warm nest
Aangekomen bij het tweede zoekpunt, was er van alles te horen. Het gegak van meerdere soorten ganzen, het gezang van diverse vogels en het klopgeluid van de grote bonte specht die in een boom aan het hameren was. De drone piloten zochten vanaf een afstand met de drone naar de beverburcht terwijl de ecoloog het bosgebied in stapte om met zijn verrekijker langs de oevers de zoektocht voort te zetten. Na even gezocht te hebben met de drone: bingo! Een grote hoop takken waarop een veel warmte te zien was op de warmtebeeldcamera. De ecoloog ging meteen op onderzoek uit. Helaas pindakaas, de zwarte vlek op de camera was geen beverburcht maar een groot warm ganzennest.
We ontdekten knaagsporen en sleepsporen van de bever maar uiteindelijk geen burcht. Aan de hand van de sporen concludeerden we dat er zeker bevers in het gebied leven. Nu hoogstwaarschijnlijk in een ander deel van dit uiterwaarden gebied verstopt.