Biodiversiteit bedrijventerrein Haaksbergen
Advies voor een meer diverse flora en fauna
Advies voor ontwikkelen van biodiversiteit
Naast dat we natuurrapportages opstellen voor BREEAM certificeringen, leveren we ook biodiversiteitsadvies voor andere projecten. Denk hierbij aan nieuwbouwprojecten, bestaande gebouwen met bijbehorend perceel en gebiedsontwikkelingen. We stellen een biodiversiteitsrapportage op. Hierin denken we mee over het natuurinclusief inrichten van het project, zodat het terrein in de toekomst zowel door mens, dier als plant gebruikt kan worden.
Ecologisch onderzoek
Het begint met een ecologisch onderzoek en een potentiebepaling van de buitenruimte en bebouwing. Dit onderzoek vormt de basis voor de invulling van het advies. Zo worden maatregelen aangedragen die echt een meerwaarde hebben voor het project en voor soorten die ook daadwerkelijk in de omgeving voorkomen. Het advies wordt vervolgens verwerkt in een plattegrond, waarop de meest geschikte locaties voor de geadviseerde maatregelen worden weergegeven.
Biodiversiteitsrapport Haaksbergen
Voor de inrichting van één van de percelen van bedrijventerrein Stepelerveld in Haaksbergen is Econsultancy gevraagd een biodiversiteitsrapport op te stellen. Bedrijventerreinen hebben doorgaans een grijs karakter, maar niet het Stepelerveld. In de plannen voor dit terrein is ruimte opgenomen voor groene bermen, bomenlanen en waterpartijen. Ook op de individuele percelen is veel ruimte voor groen ingetekend. Een mooi uitgangspunt om een bijdrage te leveren aan de lokale biodiversiteit. In ons advies hebben we ons allereerst gefocust op de realisatie van een grote diversiteit aan inheemse beplanting. Door de ruimte aan te planten met o.a. kruidenrijke vegetatie, diverse inheemse boomsoorten, gemengde hagen, klimbeplanting, struweel en door plantenmengsels in te zaaien kan een grote bijdrage worden geleverd voor een grote diversiteit aan insecten, waaronder bestuivers als vlinders, bijen en zweefvliegen. Daarnaast trekt de juiste beplanting vogels en grondgebonden zoogdieren aan tot het gebied omdat het voedsel, beschutting en/of nestgelegenheid biedt. Op het perceel wordt tevens een wadi gerealiseerd. Door deze natuurvriendelijk in te richten met geschikte inheemse oeverbeplanting (met o.a. waterzuiverende planten) wordt een biotoop gerealiseerd voor een grotere diversiteit aan soorten, denk daarbij bijvoorbeeld aan libellensoorten, amfibieën als de kleine watersalamander en kikkers, maar ook voor watervogels.
Naast het realiseren van groenvoorziening adviseren we altijd om faunavoorzieningen te plaatsen, om zo in alle behoeften van in de buurt voorkomende soorten te voorzien. Door insectenhotels te plaatsten nabij pollen- en stuifmeel-producerende beplanting kan een belangrijke meerwaarde worden gecreëerd voor insecten. Insecten kunnen onze hulp goed gebruiken, want ze zijn drastisch in aantallen aan het afnemen. Een insectenhotel biedt ruimte om te verblijven en om eitjes af te zetten voor een grote diversiteit aan soorten, met name de o zo belangrijke wilde bijen zijn hierbij gebaat. Voor insectenhotels is het belangrijk dat ze van goede kwaliteit en omvang zijn, zodat populaties zich uit kunnen breiden over vele jaren. Naast insectenhotels is geadviseerd om vogelkasten te plaatsen. In deze omgeving specifiek voor zwarte roodstaart, witte kwikstaart, mezen, spreeuw en huismus. Door egelkasten, eekhoornkasten en een takkenril te plaatsen, zijn er ook verblijf- en schuilplaatsen aanwezig voor grondgebonden zoogdieren. Door relatief simpele aanpassingen, zoals stenenstapels en takkenmateriaal nabij het water, kunnen amfibieën winterverblijf vinden op het perceel waardoor zij jaarrond kunnen verblijven. Door in het ontwerp gebruik te maken van houtsnipperpaden of bijvoorbeeld bielzen is er geschikt substraat aanwezig voor paddenstoelen, die als voedselbron kunnen dienen voor eekhoorns, egels, konijnen, muizen maar ook tal van insecten.