Boomholte- en vleermuisonderzoek
Een deel van de bomen moet vervangen worden. Eerst onderzoeken we of er vleermuizen of andere beschermde soorten zitten.
In de bosrijke omgeving van Vorden verzamelt op een voorjaarsavond in mei, vlakbij het prachtige kasteel Hackfort, een groepje vleermuisonderzoekers. Onder leiding van ecoloog Kenny Schilderman gaan ze langs een lange laan vol bomen vleermuisonderzoek uitvoeren. Aan het einde van de laan, vlakbij een boerderijtje dat nu nog goed te zien is in het zachte avondlicht, maken ze zich klaar. Kenny deelt de batdetectors uit en zorgt ervoor dat iedereen een hesje draagt voor de zichtbaarheid in het donker dat snel zal komen.
Boomholte onderzoek
Kenny heeft in januari al een boomholte onderzoek uitgevoerd. Een deel van de bomen die hier staan zijn niet meer gezond. Ze moeten vervangen worden. Eerst moeten we weten of er vleermuizen of andere beschermde soorten zitten. Tijdens de boomholte inspectie treft Kenny verschillende nesten aan en ook aan afscheiding op de bomen is te zien dat vogels er wonen. Of de vleermuizen het hier ook zo prettig vinden gaan we vanavond ontdekken. De schemer valt en iedereen staat op zijn plek voor de waarneming. De vogels zullen nu gaan slapen en de vleermuizen zullen wakker worden. Laat het nachtleven beginnen.
Waarnemingen
Om 23:30 komt dit onderzoek tot zijn einde. Ze nemen mooie resultaten mee naar huis, die Kenny de volgende dag op kantoor analyseert. Veel langsvliegende vleermuizen, waaronder een Rosse vleermuis, laatvlieger en gewone dwergvleermuis. Eén keer zelfs een langsvliegende ruige dwergvleermuis. Het was een mooie nacht.
Bekijk het filmpje van het vleermuisonderzoek >>
Ultrasone frequentie
De geluiden van de vleermuizen, normaal onhoorbaar voor het menselijk oor, worden opgevangen door de batdetectors. De vleermuizen communiceren op een geheime, ultrasone frequentie die alleen zij kunnen horen, maar wij luisteren mee met behulp van de moderne technologie. Kak, klak, klak, alsof een tapdanser aan het dansen is horen we de vleermuizen. De snelheid en het ritme van het getik verschillen. Dan langzaam, dan snel en dan is het stil, afhankelijk van de activiteit en het gedrag van de vleermuis. Het is een fascinerend schouwspel als de onderzoekers naar deze sonargeluiden luisteren en de verschillende soorten proberen te identificeren.