Wat is de beste tijd?
'De beste periode voor het inmeten met behulp van GPS is wanneer er nog geen of weinig blad aan de bomen zit. Bij een dicht bladerdek is het bereik van de apparatuur minder. '
Hoe gaan onze specialisten te werk? Eén ding is zeker: ze gaan op stap met goed gereedschap.
Wanneer je als architect wordt gevraagd om een ontwerp te maken voor woningen op een plaats met veel bomen en aanplant, dan kun je natuurlijk eerst de graafmachines inplannen zodat je kunt beginnen met een schone lei. Voor K3H Architecten is dat niet de volgorde. Duurzaam en natuurinclusief bouwen zijn waarden waar K3H graag serieus rekening mee houdt. Wanneer een opdrachtgever, met die normen en waarden hoog op de wensenlijst, Econsultancy belt, dan gaat het hart van onze boomspecialisten kloppen.
Voordat de plannen van K3H vastliggen wordt eerst onze bomeninventarisatie afgewacht. Dat geeft onze specialisten de mogelijkheid om vanaf het begin mee te denken en belangrijke informatie te geven. De bomeninventarisatie geeft een duidelijk inzicht in het aantal bomen dat wel of niet behouden kunnen worden en op basis daarvan kan een gericht beplantingsplan gemaakt worden waarbij ook rekening gehouden wordt met compensatie voor bomen die niet kunnen blijven staan.
De woningen die hier komen worden juist extra aantrekkelijk doordat ze al midden in het groen staan. Vooral de bomen die al wat groter zijn en die elk jaar meer bijdragen aan een mooiere en betere leefomgeving, wil je behouden. Klein detail: dit perceel bestaat uit circa 6.000 bomen.
Het gebied van 11 hectare grenst aan een recreatiegebied. Het is een gebied met diverse soorten bomen in verschillende levensfases. Sommige delen van het bos zijn piepjong andere delen bevatten volwassen en karakteristieke bomen. Elke boom op dit terrein die een diameter heeft van 10 centimeter of meer, wordt door onze experts in kaart gebracht en de conditie wordt bepaald. Onmisbaar daarbij is het GPS apparaat dat zij daarbij gebruiken. Ook op lastige plekken kunnen ze tot op de centimeter de posities aangeven. Daarnaast bepalen we op hetzelfde moment de conditie en de toekomstverwachting van de boom die wordt ingemeten. We doen op deze manier dus direct de boomveiligheidscontrole.
Het inmeten blijft grotendeels hand- of liever gezegd: voetenwerk. Onze collega's moeten nu eenmaal te voet langs elke boom. Het perceel wordt ingedeeld op basis van kadastrale vakken en per vak geïnventariseerd. Voor de registratie kunnen we gelukkig gebruik maken van alle moderne technologieën. De GPS stok die naast een boom wordt gezet is direct aan GIS app gekoppeld waardoor we ook meteen kunnen werken in online databases zoals de fieldmaps app van Esri. Na de inventarisatie kunnen we de meting in alle verschillende bestandsformaten opleveren, zoals dwg of dxf.
Van ieder geïnventariseerd vak is bekend wat het aantal bomen is, welke bomen er staan, in welke ontwikkelfase het bos zich bevindt en of er ziektes gesignaleerd zijn. Voor de inpassing van bomen in de bouwplannen is ook toekomstverwachting een interessante factor.
Wil je op jouw terrein de bomen nauwkeurig in laten meten? We overleggen graag met onze opdrachtgever wat de meest efficiënte manier is om een opdracht uit te voeren. Wordt het bomeninventarisatie, een boom effect rapportage, boom effect analyse of een slimme combinatie met één van onze andere diensten?
Wat is de beste tijd?
'De beste periode voor het inmeten met behulp van GPS is wanneer er nog geen of weinig blad aan de bomen zit. Bij een dicht bladerdek is het bereik van de apparatuur minder. '
Geïnteresseerd in de diensten van onze boomspecialisten?
Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.
Ons mailadres is nu: info@sweco.nl
Telefoonnummer
088 - 811 6600
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.