Matrice In De Lucht

Drones in de lucht tijdens onderzoek

Met deze technologische innovatie kunnen wij projecten efficiënter uitvoeren.

De ontwikkeling van drones heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. De technologische mogelijkheden van de op afstand bestuurbare onbemande luchtvaartuigen zijn groot en het aantal toepassingen groeit met de dag. Dat merkt ook Econsultancy. Het ingenieursbureau heeft al verschillende stappen gezet om met deze technologische innovatie projecten efficiënter uit te voeren. Dat maakt nieuwsgierig. Hoe zet Econsultancy drones in tijdens onderzoeken?

Mooie gadget

Wanneer Marcel Krijgsman, Milieukundig Begeleider bij Econsultancy, in 2017 voor de lol een minivliegtuigje koopt, ziet Leo Oost, directeur van Econsultancy mogelijkheden voor deze mooie gadget. Kort hierna schaft het bedrijf haar eerste professionele drone aan en wordt Marcel Econsultancy’s eerste dronepiloot. Sindsdien is de ontwikkeling van het gebruik van drones in volle gang binnen het ingenieursbureau.

Visuele Inspectie met dronepiloot
Proefsleuf Archeologie

Efficiënt amusement

“Met de drone kunnen we projecten vanuit de lucht vastleggen. Dat geeft een spectaculair perspectief. Leuk voor de klant én voor ons”, vertelt Marcel. “Maar naast die amusementsfactor gaat het vooral om de voordelen die het biedt, vergeleken met de traditionele manier van werken. Denk aan tijdswinst en kostenbesparingen. En dat is precies wat Leo voor ogen had.”

Toegevoegde waarde

Handmatig inmeten van gebieden met een GPS hoeft niet meer. “Waar we normaal gesproken dagen  kwijt zijn aan veldwerk, zijn we met de drone binnen een paar uurtjes klaar”, legt Marcel uit. Ook het opmeten van volumes van grondstromen die vrijkomen, bijvoorbeeld bij bodemsaneringen gaat een stuk sneller. “En de metingen zijn erg precies. Dat maakt het ook heel interessant om de drone in te zetten bij archeologisch onderzoek.”, glimlacht Marcel.

Makkelijker en veiliger

Er zijn nog meer voordelen. Onderzoek wordt makkelijker, veiliger en in sommige gevallen nu pas mogelijk. Marcel: “Door een warmtebeeldcamera onder de drone te hangen, wordt het een handige tool voor onze ecologen. Met de warmtebeeldcamera kunnen we vanuit de lucht temperatuurverschillen op de grond waarnemen. Zo kunnen we vanaf zo’n 50 meter hoog bijvoorbeeld weidevogels opsporen in het veld. Op dezelfde manier kunnen we ook zonnepanelen inspecteren. Defecte zonnepanelen kunnen gelokaliseerd worden doordat de warmtebeeldcamera kleurverschil aangeeft. Drones geven ons in het veld dus makkelijker toegang tot moeilijk bereikbare locaties, we zijn veel sneller en het leidt tot veiligere werksituaties!”, aldus Marcel.

Drones
Orthomosaic Overzichtsfoto

Leesbare informatie

Marcel vertelt verder: “De beelden die we met een drone verzamelen, zetten we om naar leesbare gegevens. Met onze software kunnen we volumes berekenen of een digitaal terrein model maken. Met een puntenwolk kunnen wij een groot gebied in kaart brengen. Als we die omzetten naar een 3d model, kunnen we plattegronden maken voor GIS- en CAD-programma’s. Een archeologische opgraving werken we uit tot een gedetailleerde kaart en heel nauwkeurig. Met behulp van ground control points komen we tot een nauwkeurigheid van ongeveer 2cm. Een digitaal terrein model is met een nauwkeurigheid van zo’n 1 cm per pixel gedetailleerd en scherp. We verwerken de gegevens in een rapport en leveren dit samen met de bestanden aan bij onze opdrachtgever.

Specialisten bij Econsultancy

Marcel Krijgsman

Marcel Krijgsman Gelderland