Geluidonderzoek Jera On Air
Een vergunning aanvragen voor een festival. Daar komt wat bij kijken.
Punk, Hardcore & Metalcore op één terrein met 30.000 bezoekers uit 48 landen. Jera On Air in Ysselsteyn is een festival van formaat dat uiteraard impact heeft op de omgeving, daar hoef je niet lang over na te denken. En dat allemaal op een nieuwe locatie dit jaar. Het terrein waarop dit jaar het festival plaatsvond heeft geen evenementenbestemming. Dus is een ruimtelijke procedure inclusief akoestisch onderzoek noodzakelijk. En dat is waar onze collega Marc de Loos om de hoek komt kijken.
Aanvraag vergunning evenement
Marc is projectcoördinator ruimtelijke ontwikkelingen én een expert als het gaat om geluid en geluidsmetingen. Geluidsmetingen worden met regelmaat gedaan maar het gaat niet zo vaak om zo’n groot festival.
Bij omgevingsbelasting denk je vast het eerst aan: geluid voor omwonenden. Klopt! We hebben daarvoor diverse geluidsonderzoeken gedaan. Maar een vergunning voor een evenement wordt alleen afgeven als aan alle aspecten is gedacht. We onderzochten daarom ook de effecten op de omliggende natuur, de luchtkwaliteit en stikstofuitstoot.
Benieuwd naar het resultaat? Lees hier de eindconclusie.
Geluidsonderzoek
Permanente industrie moet voldoen aan wettelijke normen maar voor een eenmalig festival als dit gelden die normen niet. Hoe beoordelen we het geluidsniveau dan wel?
De gemeente Venray beschikt over een “Regeling Geluid bij horeca, horeca gerelateerde festiviteiten en evenementen”. De Regeling staat onder voorwaarden hogere grenswaarden toe. Het toe te staan geluidsniveau in dB(A) moet tijdens handhaving eenvoudig te controleren zijn. Het geluidniveau wordt gemeten op de gevels van woningen en, als deze er niet zijn, op tenminste 50 meter afstand tot de geluidbronnen. Alhoewel de regeling bedoeld is voor evenementen in de kern van Venray, is deze regeling goed toepasbaar in situatie van Jera On Air.
Regels voor evenementen
Jera On Air is een 3-daags evenement. Tijdens een evenement mag gedurende ten hoogste 3 opeenvolgende dagen muziek ten gehore worden gebracht. Het toegestane geluidsniveau is maximaal 80 dB(A) en/of 93 dB(C) ter plaatse van een gevel of op 50 meter afstand tot de geluidsbron indien er binnen die afstand geen woning is gelegen. Bij uitzonderlijke evenementen zoals kermis en carnaval wordt een niveau van 85 dB(A) en/of 98 dB(C) toegestaan. Meer over dB lees je in het artikel ‘Hoe hard klinkt een dB?’ Detail: de reden waarom in deze laatste gevallen de grens mag worden verschoven is omdat deze evenementen van groot belang zijn voor de gemeente en het maatschappelijk draagvlak hiervoor is groter. Gezien het grote aantal vrijwilligers en bezoekers uit de directe omgeving kan dit ook in meer of mindere mate gelden voor het Festival.
Hoe meten we geluidsbelasting?
Met onbemande geluidmeetsystemen van zowel klasse 1 als klasse 2, zijn op 9 plaatsen rondom het terrein geluidmetingen gedaan. Vijf geluidsmeters op het festival terrein en vier in de omliggende omgeving. Munisense is onze partner bij het leveren van apparatuur en advies voor het gebruik. De data van al deze meetsets wordt gecorreleerd om zo de invloed van elk podium op de omgeving vast te stellen en de richtingsafhankelijkheid van elk podium te bepalen. Deze metingen waren in realtime op afstand te volgen om indien nodig bij te kunnen sturen. Maar gelukkig liep alles volgens planning en zonder klachten over geluidoverlast.
Extra aspecten in de omgeving: natuur
Het festivalterrein ligt naast een gebied dat is aangewezen als onderdeel van het Natuurnetwerk. In het natuurgebied is een quickscan Wet natuurbescherming uitgevoerd. Werk voor één van onze projectleiders ecologie: Micha Gijsbers. Dankzij de quickscan komt Micha te weten welke soorten te verwachten zijn in een gebied. Vervolgens houden we met deze diergroepen rekening als het gaat om verstoring. Op basis van de eerste quickscan zijn enkele aanvullende onderzoeken gedaan. De mogelijk voorkomende vleermuizen zullen gezien het frequentie bereik van hun gehoor geen hinder ondervinden. Een paar weken voor de start van het festival bleek er een sperwer in het nabijgelegen gebied te broeden. Na intensief overleg met de Provincie Limburg zijn maatregelen getroffen om de kans op verstoring van de sperwer te minimaliseren. Hierbij gaat het niet alleen om geluid, maar ook over lichthinder en het weghouden van ongewenste bezoekers in de buurt van het nest. De nieuwe generatie sperwers die enkele weken na het festival gezond en wel zijn uitgevlogen horen nu misschien liever Ignite of The Offspring. Maar dat meten we dan weer niet.
Verwerken van resultaten
Na afloop van het festival zullen we ons overdrachtsmodel herijken op basis van de metingen tijdens het festival. Niet alleen wat betreft de richtingsafhankelijkheid, maar ook het gehanteerde muziekspectrum en de posities van luidsprekerinstallaties. Waar nodig helpen deze data om in volgende jaren het festival opnieuw in goede banen te kunnen leiden.
Welk geluid doet er toe?
In het kader van dit natuurgebied is het geluid gemeten van de vervoersbewegingen en het muziekgeluid op de festivaldagen. Bij vervoersbewegingen moet je denken vrachtwagens, heftrucks. Ook de generatoren worden meegenomen in de emissiemetingen. We maakten een inschatting van verkeersaantrekkende werking op de festivaldagen. De toestroom van bezoekers alleen op de eerste dag: 1.620 personenauto’s van bezoekers inclusief overnachting; 540 personenauto’s van dagbezoekers; 190 pendelbussen naar ‘kiss and ride’; 35 vrachtwagens en 50 auto’s van artiesten. Mede dankzij goede organisatie leverde deze toestroom geen geluidbelasting buiten de norm.
De conclusie van het vooronderzoek
De berekende geluidsbelasting ter plaatse van woningen voldoet aan de grenswaarden. In totaal 17 woningen kunnen op enig moment een geluidsbelasting van meer dan 70 dB(A) ondervinden. De meeste woningen in de kern Ysselsteyn ondervinden een geluidsbelasting van (ten hoogste) 60 dB(A) of minder. Aanvullend is de geluidsbelasting per tijdvak inzichtelijk gemaakt, om aan te tonen dat ter plaatse van vrijwel alle woningen sprake is van stillere perioden afgewisseld met hogere geluidsbelastingen als gevolg van een maatgevend podium.
Marc heeft dankzij deze onderzoeken die we in opdracht van Beusmans en Jansen Adviseurs hebben uitgevoerd, een paar leuke muzikale dagen gehad. Het weer zat mee, Munisense leverde ons goed advies en materiaal en het geluid was top. Nog een laatste advies van Marc de Loos voor álle festivals die nog komen gaan: hoe goed het geluid ook is: OORDOPPEN MEE!