Akoestisch onderzoek bij padelbanen
Hoe onze expertise 'geluid' ingezet wordt voor een onderzoek bij de tennisvereniging.
Bewegen is gezond, maar rust ook
Gemeenten stimuleren hun inwoners graag om regelmatig te gaan sporten. Zo af en toe verschijnt er een nieuwe trend die ineens veel mensen op de been brengt. Dat kun je als gemeente alleen maar toejuichen. Padel is zo’n nieuwe trend die in korte tijd razend populair is geworden door heel het land. Tennisverenigingen die hun ledenbestand zagen afnemen springen in het gat. Padel levert nieuwe leden op. Er is helaas een keerzijde aan de populariteit van padel. Niet zozeer voor de beoefenaars ervan, maar wel voor de omwonenden van de padelbanen. Er is zelfs sprake van geluidsoverlast. Helaas is geluidhinder subjectief en niet in cijfers uit te drukken. Quoc Duong, projectleider omgeving en geluid, kan er over mee praten.
Quoc, waar komt die groter wordende vraag naar akoestisch onderzoek van padelbanen vandaan?
"De populariteit van padel groeit. Het spel is voor beginners technisch makkelijker dan tennis maar heeft het voordeel dat je het al snel lekker fanatiek kunt spelen. Een tennisvereniging die aantrekkelijk wil zijn voor nieuwe leden, wil van deze trend graag gebruikmaken. Voor de aanleg van deze banen is een omgevingsvergunning vereist. Econsultancy wordt gevraagd om voor die aanvraag een akoestisch onderzoek uit te voeren.
Van wie komen die aanvragen voor onderzoek ?
“Gemeenten zien op dit moment vaker bezwaren binnenkomen van omwonenden van een tennispark of tennisvereniging. Zij krijgen te maken met bewonerscomités die klagen over geluidsoverlast. Zowel bij bestaande padelbanen als bij vergunningsaanvragen voor nieuwe banen. We weten inmiddels dat padel niet gelijkgesteld kan worden met tennis als het gaat om het ervaren van geluidsoverlast. Op verzoek van gemeenten, voeren we een akoestisch onderzoek uit en onderzoeken daarmee wat dit voor gevolgen heeft voor de geluidsbelasting ter plaatse van woning van derden. De kern van het probleem is de afstand van de aan te leggen padelbanen tot de dichtstbijzijnde woningen en juist die bewoners ervaren de (mogelijke) toename in geluidshinder. De gemeenten nemen de klachten serieus en vragen ons om een objectief onderzoek en advies. Ook tennisverenigingen zijn soms opdrachtgever voor een onderzoek.”
Wat is in het kort het verschil tussen tennis en padel?
"Om padel te kunnen beoefenen heb je een baan nodig met daar omheen glazen wanden waartegen je de bal in een mooie hoek kunt slaan om het je tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Het racket heeft geen snaren maar heeft een massief blad. En er spelen vaak meer mensen tegelijk; op één tennisbaan, passen twee padelbanen. Veel tennisverenigingen zien een spontane aanwas van leden dankzij padel en willen hun tennisvelden graag uitbreiden met banen hiervoor."
Kun je als tennisvereniging een padelbaan maken wanneer je wilt?
“Je moet een omgevingsvergunning aanvragen voor de aanleg van een padelbaan. Omdat de bestemming van het terrein al vaak sport en specifiek ‘tennis’ is, werd die vergunning vrij vlot verleend. Want wat maakt het uit of je tennis speelt of padel? We weten inmiddels beter. Het is daarom verstandig om tijdig met de gemeente in gesprek te gaan en om omwonenden in een vroeg stadium erbij te betrekken.”
De slag van padel klinkt harder vanwege het soort racket toch?
“Inderdaad. We vergelijken het geluid met dat van tennis. Bij padel is er harder geluid, impulsgeluid en de glazen wanden werken ook nog eens akoestisch. Maar daar moet ik meteen bij zeggen dat bij tennis en ook bij padel, kortstondige verhoogde geluidsniveaus ten gevolge van bijvoorbeeld een opslag (maximaal geluidsniveau) niet worden meegenomen in de beoordeling van het geluidsniveau. Ook het stemgeluid van spelers en supporters wordt uitgezonderd.”
Hoe moeilijk of makkelijk is dat onderzoek?
“Voor padel is geen aparte regelgeving. Padel is dus lastig in te passen bij bestaande verenigingen vanwege de hogere geluidsbelastingen. Hierdoor is meer gedetailleerd onderzoek naar maatregelen en een zorgvuldige afweging van het akoestisch woon- en leefklimaat nodig. De normen die gelden voor tennis, kunnen om verschillende redenen niet direct worden overgenomen voor padel. Uit onderzoeken van derden (overheid en adviesbureaus) blijkt dat padel circa 10 dB(A) meer geluid maakt dan tennis. Hierin is de straffactor van 5 dB(A) voor impulsgeluid opgenomen. Het bronvermogen van een padelbaan is 5 dB(A) hoger dan het bronvermogen van een reguliere tennisbaan. De minimale afstand tot bijvoorbeeld een gevel van een huis kan dan ook niet hetzelfde zijn als voor tennis.”
Welke regelgeving is er waar je je onderzoek naast kunt leggen?
Voor een tennisvereniging gelden de regels van het Activiteitenbesluit milieubeheer. In dit besluit worden eisen gesteld aan het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau en aan het maximale geluidsniveau, beiden uitgedrukt in dB(A). De berekende waarden op de gevels van de bestaande en/of nieuwe woningen mogen niet meer bedragen dan de in de onderstaande tabel aangegeven waarden.
7.00 -19.00 uur | 19.00 - 23.00 | 23.00 - 7.00 | |
Langtijdgemiddeld boordelingsniveau | 50 | 45 | 40 |
Maximale geluidsniveau | 70 | 65 | 60 |
Belangrijke activiteiten bij het bepalen van de geluidsniveaus is onder andere het stemgeluid van bezoekers op het open terrein van een inrichting voor sport- of recreatieactiviteiten en het verrichten van sportactiviteiten in de open lucht (maximaal geluidsniveau, zoals opslag en bal tegen de wanden). Deze worden uitgezonderd van toetsing volgens het Activiteitenbesluit.
Uiteindelijk kom je met een rapport en een advies. Wat wordt daarmee gedaan?
"Zolang de geluidsnormen die vastgelegd zijn in het Activiteitenbesluit niet worden overschreden, mag de gemeente de vergunning verlenen. Er wordt altijd naar een oplossing gezocht. Ons advies houdt maatwerk oplossingen in om overlast te beperken. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met planologische besluiten. Je zou misschien een geluidsscherm van 6 meter willen oprichten, maar ter plaatse moet rekening gehouden worden met de toegestane bouwhoogte."
Wat als er niets aan het geluid zelf gedaan kan worden?
"Zoals al eerder gezegd; het is belangrijk dat omwonenden, gemeente en tennisvereniging vooraf met elkaar in gesprek gaan. Zo kan er naar de beste oplossing worden gezocht door gemeente en tennisverenigingen, bijvoorbeeld door de openingstijden aan te passen."
Quoc Dong
Geïnteresseerd in akoestisch onderzoek?
Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.
Meer lezen?
Geïnteresseerd in akoestisch onderzoek?
Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.