Wildcamera

Het gebruik van camera's en hulpmiddelen

Soms is er meer te zien dan de ogen en oren van onze ecologen kunnen signaleren.

Waarom gebruiken we hulpmiddelen bij ons onderzoek?

Onze ecologen onderzoeken met hun ogen, oren en handen, maar soms hebben we aan onze eigen zintuigen niet genoeg en hebben we extra hulpmiddelen nodig. Wildcamera’s en andere hulpmiddelen, dienen dan als extra oren en ogen. Wanneer er aanleiding is om te vermoeden dat er diersoorten binnen het onderzoeksgebied voorkomen, plaatsen wij apparatuur (zoals een wildcamera) op een plek waar de kans groot is dat het dier zullen waarnemen. Denk hier bijvoorbeeld aan regelmatig gebruikte paden en locaties met veel schuilmogelijkheden. Wanneer hulpmiddelen bedoeld zijn om levende dieren te vangen, dan zorgen wij ervoor dat ze direct dezelfde dag weer weer vrijkomen op dezelfde plek als waar we ze gevonden hebben.

Alleen dieren, geen mensen.

Camera's voor ecologisch onderzoek hangen op kniehoogte. De hoogte die we nodig hebben om dieren in beeld te krijgen. Beelden van mensen komen niet hoger dan de taille of de schouder.

Camera of ander hulpmiddel gevonden?

Het is van groot belang dat je de materialen niet aanraakt en laat liggen/staan op de locatie waar je ze aantreft. Het aanraken of verplaatsen van materialen kan grote gevolgen hebben voor het onderzoek. De materialen zijn altijd met toestemming geplaats en de plaatsing is altijd tijdelijk. Hoewel onze materialen vaak goed verborgen zijn of op afgesloten terreinen staan, kan het zijn dat je materialen van ons aantreft. Deze materialen zijn herkenbaar aan ons logo, naam of informatiesticker. De gegevens die de onderzoeksmaterialen opleveren, worden gebruikt voor de bescherming van veel diersoorten in Nederland.

Wildcamera
 
Wildcamera
Diersoort: Grotere zoogdieren: das, vos, ree, marter.
Resultaat: Foto- en videobeelden
Wildcamara In Case Aan Boom
 
Wildcamera in case
Diersoort: Grotere zoogdieren zoals das, vos, ree, marter.
Resultaat: Foto- en videobeelden
Struikrover Met Sardines
 
Struikrover
Diersoort: Marterachtigen
Resultaat: Foto- en videobeelden
Tapijttegel Met Ringslang
 
Tapijttegel 
Diersoort: Reptielen  
Resultaat: Handmatige controle op aanwezigheid reptielen die zich onder de tegel opwarmen.
Mostela
 
Mostella
Diersoort:

Kleine zoogdieren: marterachtigen, muizen en woelmuizen

Resultaat:  Foto- en videobeelden
Fuik
 
Fuiken
Diersoort: Vissen en amfibieën
Resultaat: Handmatig legen en soorten registreren
Muizenvallen (1)
 
Muizenvallen
Diersoort: Muizen, woelmuizen en spitsmuizen
Resultaat: Handmatig legen en soorten registreren
DSC04390
 
Geurzuilen
Diersoort: Zoogdieren
Resultaat: Zoogdieren binnen een straal van max. 30 meter worden door geur tijdelijk verjaagd.

Gevangen door de camera:

Hoe gebruiken we wildcamera's?

De wildcamera’s die door onze ecologen gebruikt worden, reageren op warmte en beweging. Zodra er dus een dier binnen het bereik van de camera de komt, maakt deze een foto of video opnamen. Deze bestanden worden opgeslagen op een geheugenkaartje, dat één keer in de 2 á 3 weken door een ecoloog gecontroleerd wordt. Wildcamera’s kunnen op diverse manieren gebruikt worden. Zo worden ze regelmatig aan bomen of paaltjes opgehangen, maar ze kunnen ook in struikrovers, mostela’s en marterboxen. Zo kan er specifieker gezocht worden naar kleinere zoogdieren.

Voor onderzoek naar reptielen maken we gebruik van zogenaamde tapijttegels of metalen platen. Deze warmen in de zon snel op en bieden daardoor niet alleen beschutting, maar ook warmte aan reptielen.

In sommige gevallen gebruiken onze ecologen ook verschillende vangmethoden, zoals fuiken voor vissen en amfibieën, en muizenvallen (life-traps) voor kleine zoogdieren. Deze vallen worden altijd tijdig geleegd, zodat dieren niet verzwakt raken of doodgaan.

Specialisten bij Econsultancy

Gerrit Assink

Gerrit Assink Gelderland

Ward Kleuskens

Ward Kleuskens Noord-Brabant

Femke Kiggen

Femke Kiggen Limburg