Projectleider bodem- of sanering: een vak apart

Wanneer je om het hoekje kijkt op de afdeling ‘Bodem’ bij Econsultancy, dan zie je geen verschil in wat projectleider Gaby doet en wat projectleider Stef doet. Tóch vinden ze ieder hun eigen functie het best bij zichzelf passen. Zoek de verschillen, en vooral: zoek de mogelijkheden! Voor beide functies heeft Econsultancy een vacature opstaan. Stef kan dus ook jouw collega worden.

Even voorstellen
Stef Heijink is relatief nieuw bij Econsultancy. Na zijn studie aan de WUR (Earth and Environment) is hij vorig jaar begonnen als projectleider bodem. 
Gaby Willemsen heeft de functie projectleider bodemsaneringen. Haar vooropleiding: Van Hall Larenstein, Land & Watermanagement.

                      

Geïnspireerd door dit interview? Stef en Gaby zoeken nog een collega! 

Waarom past de functie goed bij jou?

Stef: "Deze functie past me omdat ik nieuwsgierig ben. Ieder onderzoek is weer een nieuwe puzzel en ik ben aan het begin al benieuwd naar de oplossing ervan."

Gaby: "In mijn functie moet je heel flexibel zijn. Een sanering gaat nooit precies zoals je hem in de planning hebt en dat vraagt creativiteit en goede communicatie. In deze rol is het vereist dat je adequaat en soms onder stress kan handelen, dat is waar ik van hou. Dat moet je kunnen en willen."

Stef, wat lijkt jou aantrekkelijk in de functie van Gaby?
"Als je projectleider sanering bent zoals Gaby, dan heb je een duidelijker resultaat van je werk. Het heeft wat voeten in aarde, maar uiteindelijk is die bodemverontreiniging wel netjes opgeruimd. Mijn werk is meer een voorbereidende schakel in de keten."

Gaby, wat vind jij leuk aan de functie van Stef?
"Het puzzelen! De voorbereiding van Stef en de strategie die hij kiest voor een onderzoek is belangrijk voor alle vervolgfases."

Werken jullie ook samen?
Gaby: "Soms zijn we wel afhankelijk van elkaar. Voorafgaand aan mijn saneringsprojecten is er altijd bodemonderzoek geweest. De basis daarvan is een vooronderzoek waarmee de projectleider bodem begint. Het is belangrijk dat dat goed gebeurt zeker als het tot een sanering komt.
Saneringen zijn een doordenderende trein. Als een onverwachte verontreiniging naar boven komt is dat onhandig en niet fijn voor de opdrachtgever, want dat kost extra tijd dus geld. In het vooronderzoek zoek je bijvoorbeeld uit welke bedrijven op een perceel aanwezig zijn geweest. Als je bij het vooronderzoek bijvoorbeeld mist dat er een autobedrijf heeft gezeten dan wordt de bodem daar niet specifiek op onderzocht en kan het zijn dat je daardoor een minerale olieverontreiniging mist. Het is dan mogelijke dat die verontreiniging als verrassing bij het saneren naar boven komt. Zie dat maar eens naar tevredenheid van de opdrachtgever op te lossen!"

Stef, jij bent dus medeverantwoordelijk voor het werk van Gaby.
Stef: "Zeker. Dat vooronderzoek vind ik juist erg leuk. Dit onderzoek bepaalt onder andere de onderzoeksstrategie die ik kies en de plaats en het aantal boringen die de veldwerkers straks als opdracht meekrijgen. Wanneer de veldwerkers hun monsters volgens mijn planning hebben genomen is het weer aan mij om te zeggen welke boringen het meest interessant zijn om door het laboratorium te laten onderzoeken en in welke mengmonsters. Het eindresultaat is een rapport waarin we de geschiedenis van de locatie en de huidige bodemkwaliteit beschrijven. Daar moet Gaby op kunnen bouwen."

Hoe vaak heb je contact met de opdrachtgever?
Gaby: “Ik heb dagelijks contact. Elke stap van de sanering hou ik bij en zet ik op de mail. Daarnaast spreek ik ook dagelijks de milieukundig begeleider. Hij licht de klant vaak al mondeling in, maar ik zet dat ook tijd op papier. Het luistert nauw bij saneringen. Je moet nauwkeurig zijn, duidelijk communiceren. En elk moment voorbereid zijn op een kink in de kabel die à la minute opgelost moet worden."

Stef: “Op het moment dat ik een offerte binnenkrijg ga ik de opdrachtgever bellen. Soms heb ik al genoeg informatie en kan ik meteen zeggen wanneer de offerte klaar is. Regelmatig moet ik ook om extra informatie vragen voordat ik aan de slag kan.”

Hoe belangrijk zijn je collega’s?
Stef: “Mijn belangrijkste collega’s zijn de veldwerkers. Zij gaan op pad om het daadwerkelijke onderzoek volgens mijn plan te doen. Regelmatig komen ze in situaties die net even anders zijn dan verwacht. Dan moeten ze ter plekke even overleggen. Zij kunnen in het veld de situatie vaak beter inschatten dan ik, dus ik vertrouw vaak op hun oordeel, ook al moet ik de uiteindelijke beslissing nemen. Wij hebben zeer ervaren veldwerkers. Dat is heel prettig werken. Mijn kantoorcollega’s zijn ook erg leuk. Projectleiders bodem zitten met onder andere archeologen, ecologen bij elkaar en daar leer je veel van. Soms werk je met zijn allen tegelijkertijd aan een zelfde ontwikkelproject. Dan bekijk je de zaak ook eens vanuit een ander perspectief.”

Gaby: “Ik ben afhankelijk van de projectleider bodem voor het eerste onderzoek. Tijdens de sanering is de milieukundig begeleider de belangrijkste collega. Ook hiervoor heeft Econsultancy zeer ervaren mensen, wat het werken makkelijker maakt. Tijdens corona werk ik veel thuis dat gaat prima voor mijn functie. Maar op kantoor heb je meerdere collega’s, andere diensten. Een fijne werkplek voor nieuwe collega’s.”

Jullie zoeken beide een nieuwe collega. Wat vinden jullie de pluspunten van Econsultancy boven andere bedrijven? Vanuit werknemers perspectief.
“Twee punten zijn het meest belangrijk:
1.Wij schrijven bij Econsultancy geen uren per project. Dat scheelt een hoop administratief werk. We werken in plaats daarvan met targets. Omzettargets. Dat betekent dat je offerte zeer goed moet aansluiten bij de werkelijk kosten. Maar dat leer je hier.
2. Een ander groot pluspunt is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het hele onderzoek. De offerte komt binnen en de opdracht is klaar als de resultaten binnen zijn en jij het rapport daarover hebt geschreven. Daardoor ben je zelf bij elke stap in het proces betrokken.”

Wat zou je verder willen zeggen tegen potentiële nieuwe collega’s?
“We hebben al veel positiefs genoemd! Meer in het algemeen kun je zeggen dat Econsultancy erg let op wat je kunt en op wat je wilt leren. Je mag buiten de kaders van je functie denken en je mag eruit halen wat er in zit.”

Da’s voor een functie in het bodemonderzoek wel een mooie afsluiting: haal eruit wat erin zit!

Ook werken bij Econsultancy?

Wij hechten grote waarde aan jouw privacy en gaan uiterst zorgvuldig met je gegevens om. Met het versturen van je gegevens ga je akkoord met de behandeling van je gegevens volgens ons privacy statement.